Har du någonsin drömt om att vara med och bygga ditt eget hus från grunden? Men om du saknar den nödvändiga kunskapen kan det naturligtvis bli svårt. Då kan du börja med att kontakta en arkitekt.
När någon nämner yrket arkitekt, är det lätt att föreställa sig en bild i huvudet. Ofta ser man en person med en stor pappersrulle under armen. I rullen finns ritningar för olika hus som hen har ritat. I viss mån stämmer denna bild ganska bra, men en arkitekt ritar inte bara hus.
En arkitekt är den som planerar och gestaltar allt från byggnader, landskap till inredningar. Det kan också handla om stads- och samhällsplanering samt design, för att nämna några av de områden där arkitekten verkar. Det handlar alltså om miljöer både inomhus och utomhus. Ordet arkitekt kommer från de grekiska orden ”archos” och ”tekton”. Om man skulle försöka översätta det skulle det bli något i stil med ”mästare i byggnadskonst”.
Varför anlita en arkitekt?
Men varför ska man då ta hjälp av exempelvis en arkitekt i Åre när man planerar sitt eget hus? Man kanske har en färdig ritning som man har kommit på själv och vill använda. En arkitekt är dock expert på att kombinera kunskaper. Även om man har gjort en fantastisk ritning handlar det inte bara om det. Den måste också vara funktionell. Det är här arkitekten är så bra, att kombinera den konstnärliga aspekten med den funktionella. Om man planerar ett hus måste man se till att det passar in i den omgivning där det ska byggas och att det passar de behov som de blivande invånarna har. Då kommer slutresultatet att bli bra.
Bygget kan börja
Om man har en idé i huvudet om hur man vill att planlösningen och huset ska se ut, kan man rådfråga en arkitekt. Hen kan ge råd och dela med sig av sina tankar om vad som fungerar och eventuella förbättringar. När bygget väl är igång kan man fortsätta samarbetet med en arkitekt, men den här gången med fokus på inredning.
Om du behöver en erfaren arkitekt i Stockholm finns det flera att välja mellan. Se bara till att den du väljer har beteckningen SAR/MSA efter yrkestiteln. Då vet man att det är någon som har en arkitektexamen samt minst två års arbetslivserfarenhet. I Sverige är arkitekttiteln inte skyddad, men med beteckningen SAR/MSA kan man känna sig trygg.