Grattis till nya bostaden!

Att bjuda på ett hus och vinna budgivningen är en fantastisk känsla! När budgivningen är klar och handpenningen lagd bör man besiktiga bostaden för att slippa obehagliga överraskningar.

Först letar man hus och går på många visningar. En del vet direkt vilken typ av bostad de vill ha och var den skall ligga. Andra åker runt på flera visningar innan de hittar rätt bostad. Det kan finnas många ”rätta” bostäder, men det är inte alltid man vinner budgivningen och blir nästa ägare.
Innan man står med nyckeln i hand finns det några moment till som skall göras. Först skall man betala handpenning och skriva kontrakt. Fram tills kontraktet är påskrivet kan både säljare och köpare dra sig ur affären.

Titta inte bara på ytliga detaljer på visningen

På visningen har man som köpare skyldighet att se över saker och ting. Enligt Jordabalken (4:19) är man som köpare skyldig att kontrollera bostaden noggrant. När handpenningen är betald kan man anlita en besiktningsman som gör en överlåtelsebesiktning. Att hitta fel och brister kan vara svårt om man inte vet var man skall titta. Som säljare bör man förvisso lämna uppgifter om problem som man känner till, men det är inte alltid det görs.

I de flesta fall hittar besiktningsmannen inga större fel vid besiktningen. Om det dock skulle finnas problem som avviker har köparen och säljaren två alternativ. Det ena är att dra sig ur köpet, och som köpare förlora handpenningen. Det andra alternativet är att säljaren sänker priset beroende på hur stort problemet är.